Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα που "προδίδουν" τη νόσο

98945556b87047fa94b8038b768581dd

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και θεωρείται μια από τις πιο συχνές παθήσεις στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό της είναι η σταδιακή καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης και η δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτο). Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες και θεωρητικά στα άτομα άνω των 65 ετών, οι 3 στους 4 πάσχουν σε ένα βαθμό από τη νόσο.

Ποιες αρθρώσεις "προτιμά"

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εμφανίζεται στις αρθρώσεις που "σηκώνουν" το βάρος μας, δηλαδή στα γόνατα, τα ισχία ή τη σπονδυλική στήλη. Είναι επίσης συχνή στα δάχτυλα των χεριών.

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε και εκείνοι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι η ηλικία ενώ και το φύλο παίζει ρόλο. Μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι περισσότερες οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες που αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα ενώ συχνότερα η νόσος έρχεται ως συνέπεια της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου.

Στους παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι τραυματισμοί των αρθρώσεων, συνηθέστερα στο πλαίσιο της άσκησης ή κάποιου σπορ ή από επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η παχυσαρκία είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου και συνδέεται πιο συγκεκριμένα με οστεοαρθρίτιδα στα δάχτυλα των χεριών, τα γόνατα και τα ισχία.

Τα πιθανά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η νόσος και τα συμπτώματά της τείνουν να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Μπορεί να παρατηρήσετε πόνο ή ενόχληση όταν κινείτε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή όταν μένετε για ώρες ανενεργοί. Τυπικά, η οστεοαρθρίτιδα, ανάλογα βέβαια με την προσβεβλημένη άρθρωση, προκαλεί πρωινή δυσκαμψία η οποία υποχωρεί μέσα σε περίπου μισή ώρα μετά την ενεργοποίηση του σώματος. Όταν η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τα δάχτυλα των χεριών, μπορεί να παρατηρήσετε διόγκωση της άρθρωσης, με πόνο ή χωρίς. Ένα ακόμη πιθανό σύμπτωμα είναι ο κριγμός, ένας ήχος σαν τρίξιμο που μπορεί να ακούσετε ή να αισθανθείτε όταν κινείτε την άρθρωση.

Η άσκηση που μπορεί να βοηθήσει

Οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αποφεύγουν την άσκηση φοβούμενοι ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Ωστόσο ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης όπως το κολύμπι, το περπάτημα ή η ποδηλασία μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητα και να αυξήσουν τη δύναμη. Η προπόνηση με ελαφριά βάρη μπορεί να βοηθήσει ενδυναμώνοντας τους μυς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, η ενδυνάμωση των τετρακεφάλων μπορεί να μειώσει τον πόνο στο γόνατο. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές για την άσκηση.

Υπάρχει θεραπεία;

Τα περισσότερα φάρμακα δρουν κατά του πόνου και περιλαμβάνουν αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία μπορεί να χορηγηθούν από το στόμα, υπό μορφή αλοιφών για τοπική επάλειψη ή ενέσιμα.
Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος μπορεί ο γιατρός να συστήσει έγχυση κορτιζόνης στην άρθρωση, μία θεραπεία που ίσως χρειαστεί επανάληψη μετά από κάποιο διάστημα, αλλά που έχει καλά αποτελέσματα.
Σε κάποιους πάσχοντες, αλλά όχι σε όλους, σκευάσματα με χονρδοϊτίνη, υαλουρονικό οξύ κ.ά. που λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο και να περιορίσουν την εξέλιξη της νόσου.

Θυμηθείτε ότι μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα ή για οποιαδήποτε άλλη ενόχληση.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά από μισθούς και συντ...
21 Απριλίου 1967:Το κίνημα των φοιτητών στο Πανεπι...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/