Ξεκινά τις επενδύσεις των εισφορών το νέο επικουρικό - Πού θα τοποθετηθούν

338a1845fd964f4d9aabc3b8fd4488bb

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντίστροφη μέτρηση τρέχει για την επόμενη και πιο αποφασιστική φάση επένδυσης των εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας με αφορμή τη με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του Ταμείου, "φέτος, αναπτύσσεται και το βασικό επενδυτικό προϊόν του Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους".

Υπενθυμίζεται πως από το 2022, οι εισφορές των ασφαλισμένων ήταν τοποθετημένες στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας. Από το τρέχον έτος όμως (πρακτικά προς το β΄εξάμηνο του) προγραμματίζεται η ανάπτυξη ενός προκαθορισμένου (default) προϊόντος, το οποίο μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος.

Play Video

Το προκαθορισμένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν είναι το βασικό συνταξιοδοτικό προϊόν που προσφέρεται στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και το οποίο συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του.

Αν και η επενδυτική στρατηγική δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΚΑ, στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν στο Capital.gr πως κατά την εκτίμηση τους, μακροπρόθεσμα, τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ θα είναι τόσο πολλά που θα απαιτείται μεγάλη διαφοροποίηση των επενδύσεων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι επενδύσεις μπορούν να γίνονται όχι μόνο εντός ΕΕ, αλλά και σε αναπτυγμένες περιοχές εκτός ΕΕ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σταδιακά αλλά σε μικρότερο βαθμό, και σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις, σε κάποιο μικρό βαθμό και σε μη ρυθμισμένες αγορές (π.χ. εταιρείες εκτός Χρηματιστηρίου όπως το "Ελ. Βενιζέλος", χρηματοδοτικά προϊόντα για startups, ΣΔΙΤ με εγγυημένες αποδόσεις, κλπ).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, περισσότεροι από 172.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Επιπλέον, οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 77.000, ενώ τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξης των 37 εκατ. ευρώ.

Το ΤΕΚΑ υλοποιεί την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους, που νομοθετήθηκε το 2021 και εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των "ατομικών κουμπαράδων" για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και, από 1η Ιανουαρίου 2023, για τις επικουρικές συντάξεις όσων νέων μέχρι 35 ετών το επιλέξουν. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή και γίνεται ηλεκτρονικά με σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στην ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr. Στο ΤΕΚΑ μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43-68%.

Από το 2025 και μετά, το ΤΕΚΑ θα μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως "το ΤΕΚΑ είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους νέους. Τα νέα παιδιά δεν θα δίνουν πλέον τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έναν γενικό κορβανά, αλλά θα τα βάζουν σε έναν δικό τους ατομικό κουμπαρά. Και όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιούνται καλύτερα και όταν πάρουν την επικουρική τους σύνταξη, αυτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις".

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως "το ΤΕΚΑ περιορίζει την έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού" και "δημιουργεί κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας".

Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ανέφερε πως "είναι πολύ σημαντικό, μέσα από τον τρόπο που αυτό θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει, το ΤΕΚΑ, να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους ανθρώπους και να τους κάνουμε να ενδιαφερθούν για την ασφάλισή τους, ένα αναφαίρετο δικαίωμά των εργαζομένων".

Ο πρόεδρος του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, ανέφερε "ειδικά για το 2023, παρέχεται προαιρετικά η δυνατότητα σε νέους κάτω των 36 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987) που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, να αλλάξουν φορέα επικουρικής, να έρθουν στο ΤΕΚΑ και να ξεκινήσουν να χτίζουν το δικό τους ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΕΚΑ, Κίμων Βολίκας, δήλωσε πως "πρωταρχικός στόχος του νέου Ταμείου είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής απόδοσης των εισφορών των ασφαλισμένων ώστε η σημερινή αποταμίευση να χρηματοδοτήσει καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη συνταξιοδότηση".

πηγη: capital.gr/

Το καλοκαίρι ανοίγει με Γιάννη Χαρούλη στα Γιάννεν...
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμι...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/