Η διατροφή της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν

20230613-054818

Τι αποδεικνύεται μέσα από 5 πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

Έρευνες πολλών ετών τονίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δεν είναι μόνο καλή για την υγεία του οργανισμού, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχική υγεία.

Κινητικότητα για όλους _ Greenpeace Greece00:00PreviousPlayNext00:07 / 01:05UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

Μάλιστα, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε αποκλειστικά μαρούλια, μήλα και λάχανα για τη βελτίωση της διάθεσης, αλλά ακόμα και μία σαλάτα την ημέρα, έχει την ιδιότητα να μας «ανεβάζει» ψυχολογικά.

Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από 5 πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

ADVERTISING

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερο χαλαροί, να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

Σε έρευνα που έκαναν ειδικοί στην Αυστραλία το 2022 με τη συμμετοχή 4.000 γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα, αντί για μία, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη για διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν μόνο μία.

Σε μέτα-ανάλυση 18 ερευνών, φάνηκε ότι για κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουμε, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης κατά 3%.

Σε έτερη μελέτη αποδείχθηκε το όφελος στην ψυχική υγεία από τα φρούτα και τα λαχανικά, ήταν ισοδύναμο με την ευδαιμονία που προκαλεί η απόκτηση νέας εργασίας μετά από μακροχρόνια ανεργία.

Ακόμη μία μελέτη που έγινε από Πανεπιστήμιο στη Βρετανία, έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών κατά μόνο μία μερίδα την ημέρα, είναι ισοδύναμη με την αύξηση της ψυχικής ευεξίας που προκαλούν 10 λεπτά βάδισμα σε 8 ημέρες.

«Υπάρχουν σίγουρα ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων βοηθάει στην ψυχική υγεία και ιδιαίτερα στη μείωση του στρες», εξηγεί στην Washington Post, η Uma Naidoo, ιατρός, διευθύντρια Διατροφολογίας και Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Γιατί τα λαχανικά ανεβάζουν τη διάθεση

Ένας λόγος που τα λαχανικά ενισχύουν τη θετική διάθεση, λένε οι ειδικοί, είναι το «φαινόμενο της υποκατάστασης».

Όταν, δηλαδή, καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές τροφές, μένει λιγότερος χώρος άδειος στο στομάχι μας για να υποδεχθεί ανθυγιεινά τρόφιμα. Άρα τρώμε λιγότερα φαγητά με λιπαρά, αλάτι κ.λπ.

Σύμφωνα με τη δρ Naidoo, τα γλυκά, για παράδειγμα ακόμη και αν αισθανόμαστε υπέροχα την ώρα που τα τρώμε, μπορεί αργότερα να προκαλέσουν από νευρικότητα μέχρι και απελπισία.

Τα οφέλη που έχουν στην καλή διάθεση τα φυτικά τρόφιμα, ενδέχεται επίσης να οφείλονται στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, οι οποίες φροντίζουν να έχουμε ένα πιο υγιές μικροβίωμα στο έντερο.

Κάτι το οποίο επίσης βοηθά στην ψυχική υγεία, αφού το γαστρεντερικό σύστημα, συνδέεται με νεύρα με τον εγκέφαλο. 

ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν διακοπές...
Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Έντονες φθινοπωρινές ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/