Γιατί είναι καλύτερο να τρώμε τα περισσότερα γεύματα της ημέρας πριν το μεσημέρι
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το να καταναλώνουμε τα περισσότερα γεύματά μας πριν το μεσημέρι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (The Endocrine Society, ENDO 2023) στο Σικάγο.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι ακολουθώντας αυτό το μοτίβο διατροφής για μόλις μια εβδομάδα, μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση των διακυμάνσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα", δήλωσε η Δρ. Joanne Bruno, συγγραφέας της μελέτης και ενδοκρινολόγος στο κέντρο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
"Το να τρώμε νωρίς μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για όσους πάσχουν από προδιαβήτη ή παχυσαρκία, προκειμένου να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε ένα φυσιολογικό εύρος και να αποτρέψουν το διαβήτη τύπου 2", πρόσθεσε.
συμμετέχοντες στη μικρή αυτή μελέτη, που είχαν προδιαβήτη ή ήταν παχύσαρκοι, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη κατανάλωναν το 80% των θερμίδων της ημέρας πριν από τη 13:00, ενώ στη δεύτερη ομάδα έτρωγαν το 50% των θερμίδων τους μετά τις 4 μ.μ. Διατήρησαν αυτή τη διατροφή για 7 ημέρες.
Οι συμμετέχοντες έφεραν μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε έλεγχο της ανοχής τους στη γλυκόζη πριν από την έναρξη της μελέτης και επίσης την έβδομη ημέρα και τη δέκατη τέταρτη.
"Η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα μείωσε το χρόνο που αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι τη μεταβολική υγεία", σημείωσαν οι ερευνητές, τονίζοντας εντούτοις πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτός ο τρόπος διατροφής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική στρατηγική παρέμβασης για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ο προδιαβήτης είναι μία κατάσταση στην οποία η γλυκόζη του αίματος βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθεί διαβήτης.
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τα άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, o οποίος υπολογίζεται περίπου στο 25-30% μέσα στα επόμενα 3-5 έτη, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο προδιαβήτης θα εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη σε όλες τις περιπτώσεις.
Ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του προδιαβήτη αποτελεί η αλλαγή του τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα προτείνονται:
- Απώλεια τουλάχιστον 7% του σωματικού βάρους
- Υιοθέτηση διατροφικού προτύπου κατάλληλου για προδιαβήτη (ενδεικτικά Μεσογειακό, χαμηλών θερμίδων, χαμηλών λιπαρών, DASH).
- Τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση (γρήγορο βάδισμα) την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: capital.gr
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/