Ειδική Μονάδα Εγκεφαλικών και στα Γιάννενα

egkefalos1-960x600

Ένα εθνικό δίκτυο 17 μονάδων για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προωθεί το Υπουργείο Υγείας, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία από τις μονάδες αυτές θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο θα αναπτυχθούν έξι κλίνες, όπως και στις υπόλοιπες μονάδες, που θα λειτουργήσουν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Πανεπιστημιακά της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και της Αλεξανδρούπολης.
Η πρόθεση για τη λειτουργία μονάδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στο ΠΓΝΙ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν συνδυαστεί και με τη λειτουργία ενός Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (Stroke Center), κάτι που επίσης είναι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για το ΠΓΝΙ, όπως είχε κάνει γνωστό η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του ΠΓΝΙ, καθηγήτρια Ακτινολογίας Μαρία Αργυροπούλου, τον Μάιο του 2022, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το 25ο Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο Ακτινολογίας στα Γιάννενα
Τότε είχε μιλήσει για ένα Κέντρο, που θα καλύπτει τις ανάγκες για μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή, από τη Δυτική Μακεδονία και τα Διαπόντια Νησιά μέχρι την Πάτρα. Περιγράφοντας, μάλιστα, τον τρόπο λειτουργίας του, το είχε παρομοιάσει με ένα μεγάλο αεροδρόμιο όπως το Heathrow, με τα υπόλοιπα νοσοκομεία να είναι οι «δορυφόροι» του. Όπως είχε χαρακτηριστικά σημειώσει, με δεδομένο πως στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ο χρόνος των πρώτων δύο – τριών ωρών είναι κρίσιμος, τα νοσοκομεία «δορυφόροι» θα πρέπει να στέλνουν τις εικόνες του ασθενή, ώστε, όταν διακομίζεται στο Stroke Center να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση από μια πολυδύναμη ομάδα.
Η κα. Αργυροπούλου είχε επισημάνει, επίσης, ότι απαιτείται προσωπικό και υποδομή –ένας νέος αγγειογράφος- για να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό αν από τον Μάιο έως σήμερα έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα έχει πανευρωπαϊκώς από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία, που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ και αναμένεται σημαντική αύξηση, καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.
Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.
Οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αυτές οι μονάδες διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

ΠΗΓΗ: www.agon.gr

Ο νέος νόμος 5053/2023 για την εργασία και τις τρι...
The Fuzzy Nerds Are Dead – The Final Live Show σε ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/