Μπορεί η διατροφή να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια μορφή της νόσου που αφορά αρκετούς άντρες. Νέα πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ρίχνει το φως του προβολέα στη διατροφή και βρίσκει συσχετισμούς ανάμεσα στις διατροφικές επιλογές, την πιθανότητα νόσησης αλλά και την καλύτερη ανάρρωση σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει θεραπεία με ακτινοβολία.
Η έρευναΟι άντρες που καταναλώνουν πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά σε τακτική βάση είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές, μία διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά συμβάλει στην πρόληψη της νόσου αλλά και στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από ακτινοθεραπεία. Τα ευρήματα, από δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Cancers, υπογραμμίζουν τη σημασία της μεσογειακής ή της ασιατικής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις τροφές.
Οι ερευνητές σύγκριναν τη συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών στο πλάσμα αίματος σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και σε μία υγιή ομάδα ελέγχου. Αυτό που βρέθηκε στους ασθενείς με καρκίνο ήταν χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης, λυκοπενίου, άλφα καροτενίου και σεληνίου καθώς και υψηλά επίπεδα σιδήρου, θείου και ασβεστίου στην ίδια ομάδα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Η αυξημένη βλάβη στο DNA μετά την έκθεση σε ακτινοβολία συσχετίστηκε επίσης με χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου και σεληνίου στο πλάσμα του αίματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, άντρες με συγκεντρώσεις κάτω από 0,25 μικρογραμμάρια (ug) ανά χιλιοστόλιτρο για (mL) για το λυκοπένιο και/ή χαμηλότερα από 120ug/L για το σελήνιο έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητοι στην αρνητική επίδραση της ακτινοθεραπείας.
Στις τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο περιλαμβάνονται η ντομάτα, η παπάγια, το πεπόνι, τα σταφύλια, το καρπούζι και τα κράνμπερι. Στις τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνονται το λευκό κρέας, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα αβγά και οι ξηροί καρποί.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Permal Deo σχολιάζει ότι είναι προτιμότερη η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και σελήνιο συγκριτικά με τη λήψη συμπληρωμάτων, τα οφέλη των οποίων είναι περιορισμένα σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.
Η σύσταση των ερευνητών"Η δική μας σύσταση είναι να ακολουθούν οι άντρες τη μεσογειακή διατροφή, πάντα με τη συμβουλή διατροφολόγου καθώς οι άνθρωποι απορροφούν με διαφορετικό τρόπο τα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το συγκεκριμένο τρόφιμο, το πεπτικό σύστημα, το γενότυπο και πιθανώς το μικροβίωμά τους", λέει ο Dr Deo says.
Γιατί αποφασίστηκε αυτή η μελέτη;Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ένας από τους πιο συχνούς και θανατηφόρους καρκίνους στους άντρες, αλλά οι διατροφικές ανεπάρκειες που συνδέονται με αυτόν παραμένουν γενικά άγνωστες, εξ ου και η μελέτη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία έχουν ήδη εξεταστεί σε σχέση με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. "Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η παχυσαρκία και το ύψος αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του προστάτη. Μία διατροφή υψηλή σε γαλακτοκομικά και χαμηλή σε βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά τα σχετικά στοιχεία είναι λιγότερο σαφή".
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τη συγκέντρωση μικροσυστατικών και ιχνοστοιχείων αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη στον πληθυσμό της Νότιας Αυστραλίας.
ΠΗΓΗ: capital.gr
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/