By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Friday, 04 August 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση: Ένας νέος ορίζοντας ή μια νέα απειλή;

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση - Ποιες οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί;

Ραγδαίες αλλαγές φέρνει η άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, αναδιαμορφώνοντας σχεδόν τα πάντα όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα. Είναι όμως οι αλλαγές που θα έρθουν στις τάξεις και τα αμφιθέατρα ίσες με νέες ευκαιρίες ή με νέες προκλήσεις;

Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 - Το Χαμόγελο του ΠαιδιούCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox PlayerADVERTISEMENT

Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν νέους ορίζοντες για την εκπαίδευση, ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να διασφαλιστεί ότι ενσωματώνονται στο σύστημα μάθησης με τους "δικούς μας" όρους.

Μάλιστα, σε άρθρο της UNESCO, στο οποίο αναπτύσσεται η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με την εκπαίδευση και πώς διαγράφεται το μέλλον αυτής της συνύπαρξης.

Πιο συγκεκριμένα, η βοηθός Γενικής Διευθύντριας για θέματα εκπαίδευσης, Stefania Giannini, εκφράζει τις ανησυχίες της ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες που εφαρμόζονται στο διδακτικό υλικό δεν χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης από τη μία δημιουργούν νέες προοπτικές για μάθηση, ωστόσο τονίζει ότι πρέπει πρώτα να διεξαχθεί η κατάλληλη έρευνα.

Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία να δεχτούν την τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO τον Μάϊο του 2023, προέκυψε πως ανάμεσα σε 450 σχολεία και πανεπιστήμια, κάτω από το 10% αυτών είχε τα "προσόντα" να εφαρμόσει αυτή τη μορφή εκπαίδευσης.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, το παραπάνω ποσοστό δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια καθώς στις περισσότερες χώρες ο χρόνος και οι εξουσιοδοτήσεις που απαιτούνται, κρίνεται ως αρκετά αργός.

Πριν όμως απογοητευτούμε, είναι καλό να κοιτάξουμε και το θετικό αυτής της.. αργοπορίας. Η εκπαίδευση δεν πρέπει να βασίζεται και να υποτάσσεται σε εταιρείες που δημιουργούν και προωθούν τα νέα συστήματα τεχνολογίας, αλλά πρέπει να αποφασίζει σοφά το περιεχόμενο, την πολιτιστική και κοινωνική καταλληλότητα μέσα από συνεχής ελέγχους και αμερόληπτα, πριν αυτά διδαχτούν στην τάξη.

Άλλωστε, το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να είναι εκείνο της ασφάλειας, της συμπερίληψης, της ποικιλομορφίας και της υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, όταν αυτό προσφέρεται από εταιρείες κολοσσούς, περισσότερο εμπνέει φόβο παρά καθησυχασμό.

πηγη:  www.alfavita.gr