By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Tuesday, 07 February 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Προσοχή! Αύξηση των ποσοστών αυτισμού στα παιδιά - Τριπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό

Αύξηση των νέων περιστατικών φαίνεται να σημειώνει ο αυτισμός στα παιδιά, δημιουργώντας απορίες για το τι σημαίνει αυτό πολυεπίπεδα.

Όπως έδειξε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 16 χρόνια.

Υψηλά ποσοστά

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers μελέτησαν περισσότερα από 4.000 8χρονα με αυτισμό, σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ.

Ανέφεραν, ότι η σημαντική αύξηση έχει να κάνει με την αυξημένη επαγρύπνηση, τα καλύτερα διαγωνιστικά εργαλεία και την ευρύτητα που έχει δοθεί στον ορισμό του αυτισμού. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης, ότι οι περισσότερες διαγνώσεις έγιναν σε παιδιά από οικογένειες καλής οικονομικής κατάστασης, εξηγώντας, ότι τα παιδιά από υποβαθμισμένες κοινότητες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί, επίσης, να αυξάνουν τα περιστατικά αυτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μία ανάλυση έδειξε, ότι περίπου στο 83% των περιπτώσεων έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες. Περίπου 2.000 με 3.000 γονίδια συμβάλλουν στην διαταραχή, ωστόσο είναι 100 από αυτά που σχετίζονται άμεσα.

Ένα παιδί, λοιπόν, μπορεί να κληρονομήσει παράγοντες από έναν ή και από τους δύο γονείς. Οι δε γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Όσο για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πιθανώς να παίζουν κάποιον ρόλο, όμως, δεν είναι ακόμα σαφές πώς.

Το ποιοι άλλοι παράγοντες ενισχύουν την αύξηση του αυτισμού είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές είναι τουλάχιστον ξεκάθαροι σε ένα γεγονός: ο αυτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα, τόσα χρόνια τώρα, ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό», δήλωσε ο Santhosh Girirajan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που μελετά τα γενετικά υπόβαθρα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών που δεν συμμετείχε, όμως, στη νέα μελέτη.

Τέλος, η μελέτη αυτή διαπίστωσε, επίσης, ότι αν και οι φυλετικές ανισότητες στις διαγνώσεις αυτισμού έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να υφίστανται.

Ιστορικά, τα μαύρα και τα ισπανόφωνα παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό σε χαμηλότερα ποσοστά από τα λευκά παιδιά. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι μεταξύ των παιδιών χωρίς διανοητική αναπηρία, τα μαύρα παιδιά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τα λευκά παιδιά να διαγνωστούν με αυτισμό.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό

O αυτισμός είναι μία εκ γενετής, διά βίου, νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει πολλές και σημαντικές πτυχές της λειτουργικότητας του ατόμου. Τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους νωρίς, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, αν και τα περισσότερα παιδιά θα λάβουν διάγνωση από τα τρίτα έως τα πέμπτα γενέθλιά τους, κάποια, ίσως, και ακόμη πιο αργά.

Ας φανταστούμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν την πλακέτα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αποτελείται από πολλά και περίπλοκα κυκλώματα, τα οποία «αλληλεπιδρούν» και συνεργάζονται, προκειμένου ο υπολογιστής να λειτουργεί ορθά. Αν κάποια «βλάβη» συμβεί στις συνδέσεις, ο υπολογιστής χάνει λειτουργίες και, αν η βλάβη είναι μεγάλη ή περιλαμβάνει αρκετά κυκλώματα και συνδέσεις, τότε ο υπολογιστής μπορεί να σταματήσει να δουλεύει.

Έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η «ορθή» του λειτουργία εξαρτάται από τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων, τις συνδέσεις μεταξύ τους και το «κλάδεμα» των ανενεργών ή άχρηστων συνδέσεων, που ξεκινά ενδομητρίως και συνεχίζεται κατά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ατόμου.

Αν κάποιος παράγοντας, όπως ένα μικρόβιο, ένα στρεσογόνο ερέθισμα, μία χημική ουσία ή ένα φάρμακο, επιδράσει στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό διάστημα, τη συναπτογένεση, τότε ο εγκέφαλος του ατόμου «λειτουργεί» και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Με δεδομένο ότι οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχει «το τυπικό παιδί» με αυτισμό. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες, δυνατότητες και ανάγκες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για φάσμα νευροαναπτυξιακής διαταραχής και όχι για μία μεμονωμένη οντότητα.

Έτσι, τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος μπορεί να εμφανίζουν λειτουργικά και ποιοτικά ελλείμματα, σε κοινωνικό, επικοινωνιακό, γνωστικό, συναισθηματικό, αισθητηριακό και συμπεριφορικό επίπεδο. Με απλά λόγια, αντιλαμβάνονται τον κόσμο και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο μέσα σε αυτόν.

ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr