Οι δομικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στα Ταμεία

8568ee58fa6d4b1093accb82cfae409a
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δομικές παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο των συναλλαγών των εργοδοτών και των ασφαλισμένων "τρέχει" ο e- EΦΚΑ.

Η πρώτη παρέμβαση είναι η διασύνδεση του ασφαλιστικού υπερ-φορέα με το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Η δεύτερη αφορά την ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ, μαζί και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.


Advertisement: 0:00
Η τρίτη παρέμβαση είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών και για την προ του 2002 περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

- Ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού βίου

Έως τώρα έχει ψηφιοποιηθεί μόνο ο ασφαλιστικός βίος από το 2002 έως σήμερα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου και πριν από το 2002, το οποίο θα δώσει τεράστια ώθηση στην απονομή συντάξεων. Υπενθυμίζεται έως σήμερα, ο ασφαλιστικός βίος προ του 2002 είναι χειρόγραφος, με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και έτσι την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων.

Επίσης, μέσω της πλήρους ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου του, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.

- Διασύνδεση "Εργάνη" και e-ΕΦΚΑ

Στόχος είναι η μείωση της εισφοροδιαφυγής αλλά και η μείωση του διοικητικού ακόμα και λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Η διασύνδεση αυτή σημαίνει πως ακρίως όταν κάνει μία επιχείρηση δήλωση στο σύστημα "Εργάνη", θα γίνεται προσυμπλήρωση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) στις πλατφόρμες του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει πως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα σταματήσουν κάνουν διπλή δήλωση των εργαζομένων ("Εργάνη" και e-ΕΦΚΑ, γλιτώνοντας χρόνο και έτσι χρήμα.

Αναλυτικότερα, θα προχωρήσει η αποκατάσταση ενιαίας ροής δεδομένων απασχόλησης και ασφάλισης στα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, με ομογενοποίηση των σχετικών πληροφοριών με στόχο την προσυμπλήρωση των στοιχείων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τα ήδη υποβληθέντα στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη".

Τα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν με την υλοποίηση του έργου είναι τα ακόλουθα:

-Σημαντικό διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις λόγω των εξής επιβαρυντικών παραγόντων όπως η χρήση πολλαπλών πυλών δήλωσης στοιχείων σχετικών με την εργασία, δηλαδή του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e- EΦΚΑ.

- Πολλαπλές καταχωρήσεις - δηλώσεις για παρόμοια και αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία

-Έλλειψη αποτελεσματικής διαλειτουργικότητας μεταξύ του συστήματος παρακολούθησης των ροών απασχόλησης ("Εργάνη") και του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της ασφάλισης (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-ΕΦΚΑ).

-Αδυναμία διασταύρωσης δηλωθέντων στοιχείων στο σύστημα "Εργάνη" και σε εκείνο του e-ΕΦΚΑ.

-Πολλαπλά κωδικολόγια για συναφή αντικείμενα στα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, με βασικότερο αυτό των ειδικοτήτων των εργαζόμενων.

Παράλληλα, υπάρχει αναγκαιότητα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) και του e-ΕΦΚΑ να έχουν πρόσβαση σε ομογενοποιημένα στοιχεία εργασίας και ασφάλισης με σκοπό την αποτελεσματικότερη πάταξη της αδήλωτης-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής-εισφοροαποφυγής.

- Ενοποίηση βάσεων δεδομένων

Η Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δώσει "καύσιμα" στον e-ΕΦΚΑ έτσι ώστε να "τρέχει" με μεγαλύτερη ταχύτητα τις κινήσεις τους και με λιγότερη "χαρτούρα".

Αυτό σημαίνει πως οι συναλλαγές των εργοδοτών και των αυταπασχολουμένων θα γίνονται σε real time. Για παράδειγμα, θα "φαίνονται" αμέσως οι πληρωμές και ο εργοδότης ή ο αυτασφαλισμένος θα μπορεί άμεσα να λάβει την ασφαλιστική ενημερότητα ή την ασφαλιστική ικανότητα την οποία χρειάζεται για να κάνει τις επιχειρηματικές ή ιατρο-φαρμακευτικές συναλλαγές, τις οποίες χρειάζεται.

Επίσης, ο κάθε ασφαλισμένος, π.χ. μισθωτός, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα.

πηγη: www.capital.gr

Κακοκαιρία εξπρές στην χώρα – Έκτακτο δελτίο της Ε...
Πέντε superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/