By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Monday, 24 April 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Μουσικό Σχολείο Άρτας – Συναυλία “Μικρά Ασία”

Το μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» του Μουσικού Σχολείου Άρτας, την Πέμπτη 06 Απριλίου 2023 και ώρα 20.30, στην αίθουσα του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς» παρουσίασε συναυλία με τα 11 τραγούδια του ομώνυμου δίσκου, στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο: "Le Perche et l' Epire différents mais unis dans la diversitè artistique, culturelle et gastronomique", καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει στις σημειώσεις του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος: «…το καταπληκτικό θέμα που έχει Η "Μικρά Ασία" δεν αφορά μόνο τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους, τους Κωνσταντινουπολίτες… Αφορά όλους τους Έλληνες. Και τα εκατομμύρια των παιδιών, που είχαν πρόσφυγες γονείς και τώρα έχουν γίνει κι αυτά πατεράδες και παππούδες, αλλά και τους Πελοποννήσιους και τους Αθηναίους και τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες και τους νησιώτες και τους Ηπειρώτες και τους Θράκες – τους πάντες…»

Η Μικρασία αποτέλεσε κίνητρο και έμπνευση στη λογοτεχνία και στη μουσική, στη ζωγραφική και στη λαϊκή παράδοση και τα έργα που έχουν προκύψει αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά.

Ο δίσκος Μικρά Ασία, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα Παπασταματίου, από τους πλέον εμβληματικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, δημιουργήθηκε το 1972, σε μία εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα μία φορά σε δεινή πολιτική κατάσταση, κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Απόστολος Καλδάρας και ο Πυθαγόρας καταφέρνουν να ενώσουν τη λαϊκή μούσα με την παραδοσιακή, την ποίηση με τον αμανέ, το ταξίμι με τη σύγχρονη μελωδία, τον Τούρκο με τον Έλληνα, τον πόνο με το γλέντι, την ιστορία με την αληθινή ζωή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1972 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της εποχής.Θεωρείται ο πρώτος επίσημα χρυσός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Καλδάρας φτάνει στην κορυφή των συνθετικών ικανοτήτων. Ο δε Πυθαγόρας αναδεικνύει το μήνυμα συναδέλφωσης των δύο λαών, κι όταν ακόμα μιλά για τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» και την «κόκκινη μηλιά» ακόμα κι αυτά παρουσιάζονται σε ένα πλαίσιο έξω από την εθνικιστική μυθολογία και θριαμβολογία. Είναι μοτίβα που έχουν ενταχθεί στην λαϊκή κουλτούρα, ως λαογραφικά στοιχεία. Το έργο «Μικρά Ασία» είναι μία σύνθετη και με πολλά μηνύματα κατάθεση. Κρύβει μέσα στους στίχους και τη μουσική όσα θέλησαν να πουν όσοι έγιναν μάρτυρες της καταστροφής. Αναδεικνύει την πληγή του νόστου και της προσφυγιάς, που είναι πάντα η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Η «Μικρά Ασία», αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο του λαϊκού μας πολιτισμού.

Στη συναυλία παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Χάρης Βάγιας αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», που αναφέρθηκε στα γενέθλια του συλλόγου και στη σταθερή σχέση και συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ο κος Γιάννης Ζαχαρέλος, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Άρτας που συνεχάρη το Μουσικό Σχολείο για τις δράσεις του, η φιλόλογος κα Ροδούλα Χαντζηστεφανίδου, που ως Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, με βαθιά συγκίνηση διάβασε σελίδες από την «Αυτοβιογραφία» της και δημιούργησε την ομορφότερη εισαγωγή στη συναυλία μας, ο δήμαρχος Δήμου Αρταίων κος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κος Δημήτριος Σφήκας, η πρόεδρος του συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» κα Μιμίκα Αξιώτη, μέλη του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», οι μαθητές και μαθήτριες του φιλοξενούμενου γαλλικού σχολείου Lycee Remi Βelleau με τους τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς και πολλοί γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς» και τον πρόεδρό του κο Νικόλαο Μπανταλούκα για τη φιλοξενία στην αίθουσα του συλλόγου.

Θερμά συγχαρητήρια στο μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» για την απόδοση του ομώνυμου δίσκου, για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε, για το κλίμα θαυμασμού και συγκίνησης που δημιούργησε στο κοινό που παρακολούθησε εκστασιασμένο τη συναυλία.

Κλείνοντας θα κάνουμε μια αναφορά στις σημειώσεις του Λευτέρη Παπαδόπουλου σχετικά με το έργο:

«Με τη "Μικρά Ασία", όμως, ο Πυθαγόρας πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί το έργο αυτό, με την αποφασιστική δική του συμβολή, βρέθηκε στα χείλη όλων των Ελλήνων και ο δίσκος, φυσικά, εμπορικά, εκτοξεύθηκε στα ύψη. Δεν υπήρχε δισκοθήκη που να μην έχει τη "Μικρά Ασία", τη δεκαετία του '70. Από τότε όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια. Στις δισκοθήκες της νεολαίας, αμφιβάλλω αν υπάρχει το έργο. Ένα έργο πλούσιο, χυμώδες, ουσιαστικό και προπαντός έντιμο.»

Να, που τα Μουσικά Σχολεία μέσα από το μάθημα των μουσικών συνόλων μπορεί να φέρουν στις δισκοθήκες των νέων το κορυφαίο έργο. Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Αναστασία Σταύρου και Παναγιώτη Γιαννούτσο για την επιλογή του έργου, τη διδασκαλία και το άψογο αποτέλεσμα. 

ΠΗΓΗ:epirusgate.gr