Μελέτη: Πώς να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή χωρίς να βλάπτουμε τα μάτια μας

66056cb43f094a19b86723e8dab898fc

Της Σοφίας Κωστάρα

Περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, laptop, smartphone; Σίγουρα μετά νιώθετε ενοχλήσεις, τις οποίες είναι πιθανό να μην μπορείτε να προσδιορίσετε.

Οι μελέτες έρχονται να δείξουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες αυτές βλάπτει την όραση. Για παράδειγμα, σε έρευνα IPSOS με 4.000 ερωτηθέντες από τη Βραζιλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία στα μάτια εάν κάθονται μπροστά στον υπολογιστή για πολλή ώρα. Το 74% παρουσιάζει ένταση, 50% φαγούρα, 46% ξηρότητα. Ένα άλλο 46% των ερωτηθέντων βρήκε προβλήματα με την καθαρότητα της όρασης.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οπτομετρίας (AOA), η συνεχής χρήση ψηφιακών συσκευών για δύο ώρες είναι αρκετή για να προκαλέσει συμπτώματα που συνδέονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, ενώ η συχνότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι ευθέως ανάλογη της διάρκειας χρήσης του υπολογιστή. Στις τυπικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται, η αδυναμία συγκέντρωσης, η κεφαλαλγία, η κόπωση στα μάτια, η δακρύρροια, το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα, ο ερεθισμός και η ξηρότητα του ματιού, η αίσθηση ξένου σώματος, η θολή όραση, η αργή εστίαση κοντά και η διπλή όραση.

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature, ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ των συνάδελφων τους αναφορικά με την κατάλληλη απόσταση των ματιών από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

PauseUnmuteRemaining Time -0:15Fullscreen

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η πιο κοντινή απόσταση και η μικρότερου μεγέθους γραμματοσειρά αυξάνουν την ανάγκη για διόφθαλμη όραση (η ικανότητα που έχουν τα μάτια να δουλεύουν σαν ομάδα), επιδεινώνοντας τα συμπτώματα ασθενωπίας.

Το κοίταγμα της ηλεκτρονικής συσκευής από μικρή απόσταση μικρότερη των 35 cm δυσκολεύει το μηχανισμό εστίασης των ματιών. Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές επέλεξαν 114 ανθρώπους (72 γυναίκες ) 19–50 ετών, με μέση ηλικία τα 26±6 έτη, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τα συμπτώματά τους.

Με βάση τα ευρήματα της νέας έρευνας, οι συγγραφείς της συνιστούν οι οφθαλμίατροι να ζητούν από τους ασθενείς που παραπονιούνται για συμπτώματα ασθενωπίας να αυξάνουν την απόσταση θέασης των smartphones και των υπολογιστών πέρα από τα 62 cm, αλλά και την εφαρμογή του κανόνα 20-20-20 (Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ξεκούρασης των ματιών κατά τη χρήση οθονών είναι ο κανόνας 20-20-20. Αν θέλετε να εφαρμόσετε τον Κανόνα πρέπει κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη, να στρέψετε το βλέμμα σας για 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά).

Είναι εύκολο να μετρήσει κάποιος την απόσταση θέασης και μπορεί να μειώσει την κόπωση των ματιών του γρήγορα.

Tips που θα βοηθήσουν τα μάτια σαςΕφαρμογές για smartphones και tablets

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές τόσο για Windows, όσο και για συσκευές Android ή iOS. Για παράδειγμα, μέσω της δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστές f.lux μπορείς εύκολα να βελτιστοποιήσεις τη ρύθμιση για τη θερμοκρασία χρώματος ώστε να ταιριάζει με τις φωτιστικές συνθήκες του δωματίου σου.

Άλλο παράδειγμα είναι το app "My Eyes Protection" που προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα του μπλε φωτός στο κινητό ή στο tablet, ώστε να προστατέψει τα μάτια σου. Γενικά αν ψάξει κανείς υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές, πολλές απ' τις οποίες είναι δωρεάν, που προστατεύουν τα μάτια μας με διάφορους τρόπους. Απλά στα αντίστοιχα stores βάλε keywords όπως "eye protection", ή "προστασία ματιών".

Τέλος, επειδή τα eBooks είναι εξαιρετικά δημοφιλή πλέον, όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές όπως για παράδειγμα τα Amazon Kindle, Βιβλία Play, Perfect Viewer και Cool Reader, προσφέρουν πολλές ρυθμίσεις για ξεκούραστο διάβασμα και για την προστασία των ματιών. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις πολύ εύκολα την ανάλυση, τα χρώματα, την αντίθεση και τη γραμματοσειρά, με μόλις μερικά βήματα. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα αλλαγής χρωμάτων για αποδοτικότερο διάβασμα σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, όπως π.χ. στην κρεβατοκάμαρα

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (16-...
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο κα...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://odigosioanninon.gr/