Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Χαμηλά σε λιπαρά, χαμηλά σε υδατάνθρακες, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, βίγκαν… Οι διατροφικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του σήμερα ο καταναλωτής είναι αμέτρητες. Πόσες όμως από τις επιλογές που θεωρείται πως είναι υγιεινές, είναι και στην πραγματικότητα;
ΓκρανόλαΠαρ' όλο που η γκρανόλα, όπως και οι αντίστοιχες μπάρες, μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση τη βρώμη (μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι), στην πράξη μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, ενώ είναι και υψηλή σε θερμιδική αξία. Ενδεικτικά, μια μερίδα (2/3 του φλιτζανιού) μπορεί να περιέχει 7 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και 290 θερμίδες. Οι ειδικοί συστήνουν ως εκ τούτου προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Γιαούρτια με γεύσειςΤο γιαούρτι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, αλλά είναι καλύτερο να επιλέγουμε γιαούρτια χωρίς ζάχαρη, φρούτα ή άλλα πρόσθετα, καθώς επίσης είναι πλούσια σε ζάχαρη.
Πρωτεϊνικά ποτά και μπάρεςΥπάρχει η εντύπωση ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε πρωτεΐνη, τόσο πιο υγιεινό είναι. Ορισμένες τροφές είναι φυσικά υψηλές σε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα ψάρια, τα αυγά και τα φασόλια, που αποτελούν υγιεινές επιλογές. Ωστόσο, οι μπάρες πρωτεΐνης και τα σέικ πρωτεΐνης μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά, χρωστικές και φοινικέλαιο.
Προϊόντα χωρίς γλουτένηΓια άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη, η αποφυγή της είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα τρόφιμο επισημαίνεται ως χωρίς γλουτένη, δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ορισμένα επεξεργασμένα σνακ και γλυκά χωρίς γλουτένη περιέχουν εξίσου πολλές, αν όχι περισσότερες, θερμίδες.
Προϊόντα χαμηλά σε λιπαράΕπειδή ένα φαγητό είναι χαμηλό σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινή επιλογή. Το λίπος συχνά αντικαθίσταται από ζάχαρη, ώστε να αντισταθμίζεται η απώλεια γεύσης.
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρηΠαρ' όλο που δεν περιέχουν ζάχαρη και γενικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, μελέτες τα συνδέουν με το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ όσοι τα καταναλώνουν συνηθίζουν στις γλυκές γεύσεις.
Υποκατάστατα γάλακτοςΤα φυτικά γάλατα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλο που το γάλα ξηρών καρπών μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, πολλά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για τη βελτίωση της γεύσης τους.
πηγη: www.capital.gr