By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Τι είναι καλύτερο για να χάσουμε κιλά: Η διαλειμματική νηστεία ή το να μετράμε θερμίδες;

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο μελέτησαν 77 παχύσαρκους ενήλικες, βάζοντάς τους να ακολουθήσουν τρία διαφορετικά προγράμματα διατροφής. Στο τέλος, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τη λεγόμενη διαλειμματική νηστεία (κατά την οποία υπάρχει αποχή ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες ή ημέρες) είχαν την ίδια απώλεια βάρους με εκείνους που μετρούσαν θερμίδες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Πώς έγινε η μελέτη

Τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν διαλειμματική νηστεία και κατανάλωναν όλες τις θερμίδες τους από το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ κάθε μέρα.

Σε αυτούς της δεύτερης ομάδας δόθηκε η επιλογή να τρώνε ό,τι ήθελαν, αλλά οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθούν την πρόσληψη θερμίδων και να τις μειώσουν κατά 25% ημερησίως.

Η τρίτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου και δεν άλλαξε τις κανονικές διατροφικές της συνήθειες.

Μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές εξέτασαν αν αυτές οι αλλαγές βοήθησαν τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες διατήρησαν την απώλεια βάρους μετά το τέλος της δίαιτας τους και οι συμμετέχοντες είχαν χάσει το 5% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους, η ομάδα που έκανε διαλειμματική νηστεία είχε καταναλώσει 425 λιγότερες θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και έχασε περίπου 4 κιλά.

Η ομάδα που μετρούσε θερμίδες κατανάλωνε περίπου 405 λιγότερες την ημέρα από την ομάδα ελέγχου και έχασε περίπου 5 κιλά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν εξίσου αποτελεσματικός με την μέτρηση θερμίδων στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association είχε δείξει πάντως ότι ο σημαντικότερος δείκτης μεταβολής βάρους, με την πάροδο του χρόνου, είναι η συχνότητα των γευμάτων και το μέγεθος των μερίδων, και όχι ο χρόνος των γευμάτων. Οι ερευνητές είπαν πως τα περισσότερα μικρά γεύματα ήταν ο τρόπος διατροφής που σχετίζονταν με την απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Παλιότερη κλινική μελέτη από τις ΗΠΑ, που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, όπου συμμετείχαν 139 ασθενείς με παχυσαρκία, είχε δείξει επίσης πως ένα σχήμα χρονικά περιορισμένης διατροφής δεν φάνηκε πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε σύγκριση με τον ίδιο ημερήσιο περιορισμό θερμίδων χωρίς διαλειμματική νηστεία. Η μέση απώλεια βάρους από την έναρξη ως τους 12 μήνες ήταν 8 κιλά στην ομάδα διαλειμματικής νηστείας και 6,3 κιλά στην ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων.

πηγη:  www.capital.gr