By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Τα τρία συμπτώματα του στρεπτόκοκκου που χτυπούν καμπανάκι

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και μυαλγία είναι τα τρία συμπτώματα που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χτυπούν "καμπανάκι" για την παρουσία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Πρόκειται για ένα ύπουλο μικρόβιο, όπως το χαρακτηρίζουν οι παιδίατροι, με αφορμή το θάνατο του 8χρονου στην Ημαθία, που μπορεί να εμφανιστεί ως απλή ίωση και να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση, για αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελήσουν τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μάλιστα, εάν ο πυρετός επιμένει, ο πονόλαιμος είναι έντονος, παρατηρείται δυσκολία στην κατάποση, δημιουργηθεί εξάνθημα και υπάρχει έντονη καταβολή θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Και αυτό καθώς ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Play Video

Τονίζεται πως πιο ευάλωτοι στον στρεπτόκοκκο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά και όσοι παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Από την πλευρά του ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τόνισε στον ΣΚΑΙ πως ο στρεπτόκοκκος είναι πολύ μεταδοτικός και για το λόγο αυτό πρέπει να επιτηρούνται επί 30 μέρες οι στενές επαφές όσων έχουν νοσήσει.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Ειδικότερα, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

-Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών

-Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες

-Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών

-Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

-Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών

-Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας

-Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων

-Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

-Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ' οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγή.

ΠΗΓΗ:  www.capital.gr