By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Γιατί το αδυνάτισμα προστατεύει από καρδιακά και διαβήτη - Ακόμη και αν ξαναπάρουμε κάποια κιλά

Η απώλεια βάρους - ακόμα κι αν τελικά ανακτηθούν μερικά από τα κιλά που χάθηκαν - μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes".

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 124 κλινικές δοκιμές με συνολικά περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 μειώθηκαν στα άτομα που έχασαν βάρος. Ο μειωμένος κίνδυνος παρέμεινε για χρόνια, ακόμα κι αν επανήλθε ένα μέρος του βάρους, αλλά όχι όλο.

"Όσο το βάρος σας είναι μικρότερο από ό,τι στο παρελθόν, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι χαμηλότεροι", ανέφερε η SusanJebb, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγήτρια διατροφής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η νέα ανάλυση περιελάμβανε δοκιμές που εξέτασαν τον αντίκτυπο προγραμμάτων συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους – αυτά που παρείχαν, για παράδειγμα, συμβουλευτική, καθοδήγηση και εκπαίδευση – στους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου και είχαν περιόδους παρακολούθησης τουλάχιστον ενός έτους. Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 28 μήνες.

Οι μελέτες συνέκριναν άτομα που συμμετείχαν σε τέτοια εντατικά προγράμματα απώλειας βάρους με εκείνους που ακολούθησαν λιγότερο εντατικά προγράμματα ή καθόλου πρόγραμμα. Οι μελέτες περιελάμβαναν παρεμβάσεις διατροφής ή άσκησης ή και τα δύο, μερική ή ολική αντικατάσταση γεύματος, διακεκομμένη νηστεία κ.ά.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην αρχή ήταν 51 ετών και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος τους ήταν 33, που σημαίνει ότι ήταν παχύσαρκοι.

Σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, όσες συμμετείχαν σε εντατικά προγράμματα βελτιώθηκαν σε αρκετούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου:

-Η συστολική αρτηριακή πίεση, κατά μέσο όρο, ήταν 1,5 μονάδες χαμηλότερη ένα χρόνο αργότερα και ακόμα 0,4 μονάδες χαμηλότερη πέντε χρόνια αργότερα.

-Η HbA1c, ένας δείκτης του σακχάρου στο αίμα έπεσε με την απώλεια βάρους και, ενώ άρχισε να αυξάνεται ξανά με την ανάκτηση βάρους, παρέμεινε σε καλύτερα επίπεδα ένα και πέντε χρόνια μετά το τέλος των μελετών.

-Η αναλογία της ολικής χοληστερόλης προς την HDL χοληστερόλη βελτιώθηκε με την απώλεια βάρους, αν και αυτές οι βελτιώσεις ήταν μικρότερες καθώς οι άνθρωποι ανέκτησαν βάρος.

Η Jebb αναγνώρισε ότι τα πλεονεκτήματα για την υγεία που προκαλεί η απώλεια βάρους αρχίζουν να αντιστρέφονται, καθώς τα κιλά επανέρχονται, αλλά "τουλάχιστον έχει μειωθεί το μεταβολικό φορτίο στο σώμα για ένα χρονικό διάστημα". "Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να καθυστερήσει την εμφάνιση διαβήτη, για παράδειγμα, που έχει μεγάλο όφελος για την καρδιά σας" πρόσθεσε.

Πηγή: www.capital.gr