By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Γιατί είναι πολύ καλό για την υγεία μας να τρώμε ξηρούς καρπούς

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έθεσε στο επίκεντρο τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και των αλλαγών στη γνωστική απόδοση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 6,630 άτομα, ηλικίας 55-75 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής που αξιολόγησε την πρόσληψη διαφορετικών ειδών φαγητών. Η κατανάλωση ξηρών καρπών διαχωρίστηκε σε:

-λιγότερο από μία μερίδα κάθε εβδομάδα

Play Video

-μία έως δύο μερίδες κάθε εβδομάδα

-τρεις έως έξι μερίδες κάθε εβδομάδα και

-επτά ή περισσότερες μερίδες κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων με ειδικά τεστ κατά την έναρξη της έρευνας και μετά από δύο χρόνια.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τρεις έως έξι μερίδες ξηρών καρπών κάθε εβδομάδα είχαν καλύτερη εξέλιξη της γνωστικής τους απόδοσης στα δύο χρόνια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα κάθε εβδομάδα. Αυτό το εύρημα εντούτοις δεν παρατηρήθηκε σε όσους είχαν υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών.

Παρατηρήθηκαν επίσης αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πρόσληψης ξηρών καρπών και της κατάθλιψης, γεγονός που σύμφωνα με την έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να επωφεληθούν από την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τα αρχικά στάδια.

Τα οφέλη των ξηρών καρπών

Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, πέτρας στη χολή κ.ά.. Επίσης, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μείωση του επιπέδου χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονών κλπ.

Ειδικότερα, παλιότερη αμερικανική έρευνα είχε δείξει πως αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%.

Επιπλέον, μελέτη που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είχε δείξει πως η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών μόλις δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη αυτή μάλιστα δεν έκανε κάποια διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των ξηρών καρπών, γεγονός που υποδηλώνει πως η υιοθέτησή τους ως σνακ είναι πολύ σημαντική, ανεξαρτήτως από το είδος που ο καθένας προτιμάει να τρώει.

ΠΗΓΗ:  www.capital.gr