By Γραμματεία Επαγγελματικού Οδηγού on Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023
Category: Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Φεστιβάλ του Αραχθείου Θεάτρου Τζουμέρκων 2023

Φέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι το Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας από τις 7 έως τις 12 Αυγούστου. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του λογοτέχνη Γεωργίου Κοτζιούλα.

«Φτενά χωράφια κρατημένα σε πεζούλια

Κι άπιαστες γίδες που κρεμιούνται σε γκρεμνούς,

Ετούτ΄ είν΄ η πατρίδα μας, μα η πούλια

Δε λάμπει πιο καθαρά σ' άλλους ουρανούς»

Γ. Κοτζιούλας

Κατόπιν μακροχρόνιας απουσίας του Αραχθείου Θεάτρου από τη λειτουργία του, καθώς και όλων των θεαμάτων, προς αποφυγή συνωστισμού και ως εκ τούτου μετάδοσης του ιού, λόγω της σκληρής πανδημίας του Covid-I9 που ανελέητα χτύπησε παγκοσμίως μέχρι θανάτου μεγάλο αριθμό πασχόντων, εφέτος θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου, με τις κάτωθι παραστάσεις:

Δευτέρα 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Λογοτέχνη, Ποιητή, Πεζογράφο, Δοκιμιογράφο, Χρονικογράφο, Συλλέκτη λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού, Μεταφραστή, Κριτικό και Θεατρικό Συγγραφέα, Ηπειρώτη συμπατριώτη μας Γεώργιο Κοτζιούλα, που γεννήθηκε το 1909 στην Πλατανούσα (Ραψίστα) Ιωαννίνων και πέθανε τον Αύγουστο 1956. Υπήρξε ένας πρίγκιπας στα Ελληνικά Γράμματα. Ο πολυδιαβασμένος και πολύγλωσσος ποιητής της ευάνδρου Ηπείρου είναι ο μεγάλος αδικημένος των γραμμάτων μας. Το έργο του είχε περιθωριοποιηθεί και μεγάλο μέρος αυτού, ακόμη και σήμερα, παραμένει ανέκδοτο. Αυτό οφειλόταν στο ότι ήταν παραδοσιακός ποιητής, επαρχιώτης, χωρίς «αυλή», φτωχός και αριστερός. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση της χώρας μας απέναντι στον κατακτητή, όπου κατ' αυτήν την περίοδο με το ανήσυχο πνεύμα του, εκτός των πολλών έργων του, έγραψε και το βιβλίο «Θέατρο στα Βουνά», που αποτέλεσε το θέατρο του αγώνα και είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις αντάρτικου θεάτρου στα παγκόσμια χρονικά. Ίδρυσε και την λειτουργία του θιάσου της «Λαϊκής Σκηνής», ενός θιάσου ερασιτεχνών ηθοποιών- αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που από το 1941 έως το 1945 περιόδευε σε περιοχές της Ελλάδας για να ψυχαγωγεί και να τονώνει το φρόνημα των Ελλήνων και να προβάλλει τον πολιτισμό στους χειμαζόμενους πνευματικά χωρικούς, πολλοί απ' τους οποίους για πρώτη φορά έβλεπαν θέατρο. Στη ζωή του πρυτάνευσε η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και η ταπεινότητα. Υπήρξε δυναμικός μαχητής και εκφραστής της Ελληνικής Παράδοσης. Το ανέκδοτο υλικό του συγγραφέα εκδόθηκε και ψηφιοποιήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες του φιλολόγου γιου του Κωνσταντίνου Κοτζιούλα.

«Αν έχετε ακουστά για κάποιον ποιητή

πόχει απ' τ' απόμακρα Τζουμέρκα φανιστεί,

Γιώργο τον βάφτισαν, του Κωσταντή Κοτζιούλα,

γεννήθηκε κοντά στις δάφνες στη τζουμούλα.

γι' αυτόν που αθάρρευτος, σαν όλοι απ' τα βουνά,

μπήκε στην πολιτεία με τα πολλά στενά

και μοσκοτρώγοντας καρβέλι αντί μπομπότα

παιδεύτηκε πολύ για γράμματα, για φώτα,

νυχτοδουλεύοντας χρόνια μισοτιμής

πρόθυμος για δουλειά, στο πάρσιμο ατζαμής,

αλλά και βαρετός κοντεύοντας να γίνει

με την αδύναμη κείνη ντροπαλωσύνη,

κι έτσι που δείχνονταν μη βλέποντας καλό,

τον άκακον αφού τον παίρνουν για λωλό,

σαν είδε κι έπαθε χωρίς να διαφορέψει

(μόνο που τα μαλλιά του πέσαν απ' τη σκέψη),

στα τριάντα τόσα του γύρισε στο χωριό

για λάχανα της γης βελάνια των κλαριώ

κι από το φόβο του ξεβγήκε καπετάνιος,

αυτός ο από καιρό μισοάρρωστος γραφιάνοι».

./.

«Ανοίγοντας τα μάτια μου μπονώρα σήμερα είδα

στην άκρη των ποδιών μου ορθή μιαν άσπρη πουλακίδα,

π' αν και φτερούγισε, «καλό σημάδι» μέσα μου είπα

χώνονται ζούδια και πουλιά μέσα σ΄ αυτήν την τρύπα.

Κάτω από το κρεβάτι μου τρυπώνουν σφαλαγκούδια

και μέρμηγκοι αραδίζουνε μέσα όξω για καλούδια.

Τί να 'βρουν; λίγη ζάχαρη που χύθηκε περίσσια

μες στη φωλιά τους, στην αυλή, την κουβαλήσαν ίσια,

τη θέλουν φαίνεται κι αυτά καφέ για να τρατέρνουν

βαθύγνωμους που στη δουλειά δε θα τα καταφέρνου»

Το Αράχθειο Θέατρο, ως θέατρο στο βουνό, τιμά και αφιερώνει στη μνήμη του το θεατρικό του έργο «Το πρόστιμο του Δασικού» σε παραγωγή της σκηνοθέτιδος Αννίτας Γκαϊτατζή και τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Αστέρης Αναστασιάδης και Αναστάσης Καραγιάννης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η παγκοσμίου φήμης βιολίστρια Ομορφιά Γκοτζιούλα, εγγονή του ποιητή. Διακεκριμένοι Λόγιοι θα αναφερθούν και θα τιμήσουν το έργο του ποιητή.

Τρίτη 8 Αυγούστου θα δοθεί η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον θίασο Λαμπίονι Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έργο σταθμό: μια μαρτυρία για τη διαχρονικότητα της Εθνικής μας περιπέτειας. Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, η παράσταση διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές του ελληνισμού: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ' αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ. Η αείμνηστη Τζένυ Καρέζη, που είχε πρωταγωνιστήσει στο έργο, ανέφερε: «Όλα αυτά θα έπρεπε να ειπωθούν ρωμέικα, ζεστά, καθόλου φιλολογικά. Θα 'πρεπε , δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν. Χρειαζόμασταν ένα συγγραφέα με ταλέντο, πείρα και γνώση. Απευθυνθήκαμε στον Ιάκωβο Καμπανέλλη γιατί, εκτός από αυτά, διαθέτει και ένα ακόμα ακριβό στοιχείο. Στα έργα του χτυπάει πυρετικά, σπαραχτικά και γνήσια ο σφυγμός αυτής της ράτσας.»

Τετάρτη 9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Δυο σταγόνες Κονιάκ», ένα αφηγηματικό έργο που συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με κιθάρες, πιάνο και τραγούδι.

Η ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια, ενσαρκώνει την Ευγενία Καρανάση η οποία μέσα από το ρόλο της, αναβιώνει στιγμές που διαδραματίστηκαν στους θιάσους των μπουλουκιών και στις θεατρικές σκηνές, στην Ελλάδα της μεταπολεμικής εποχής (1945 – 1974). Η Ευγενία Καρανάση, μια σπουδαία γυναικεία μορφή που ξεκίνησε κοριτσάκι την καλλιτεχνική της πορεία στα περιπλανώμενα μπουλούκια, έζησε όλη τη ζωή της στο θέατρο με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των θιάσων της εποχής και έλαμψε στη δεκαετία του '70. Μέσα από την εξιστόρηση των αναμνήσεών της μεταμορφώνεται πότε σε τσιγγάνα του Λόρκα, πότε σε «Μαντάμ Σουσού» του Ψαθά, πότε στην τραγουδίστρια του Χατζηδάκη Φλέρη Νταντωνάκη και πότε σε Σωτηρία Μπέλλου και αναβιώνει την θλιβερή ιστορία της Ελισάβετ Μαρτινέγκου αλλά και της Σάρα από την θυσία του Αβραάμ. Το έργο είναι σε σκηνοθεσία και διασκευή κειμένων Μαρίας Κατσιώνη, Τραγούδι-κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς κ Λεωνίδας Καλογεράς, Πιάνο: Νίκος Επίσκοπος και Σκηνογραφία: Διονυσία Μπλαζάκη.

Πέμπτη 10 Αυγούστου ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου Αδελφοί Καραμαζώφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, εμπνεόμενος από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, που στην κορύφωση της ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη, Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα της Σεβίλλης. Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά. Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό!

Ο "Μέγας Ιεροεξεταστής" του Φ. Ντοστογιέφσκι, είναι ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και την συλλογική συνείδηση, για την έννοια της ελεύθερης βούλησης, της ελευθερίας και της αγάπης.

Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητα του με τον Χριστό δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στην παράσταση.

Παρασκευή 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το βραβευμένο έργο του Χρήστου Μπουλώτη «Η Αγάπη του Αλόγου και της Λεύκας», που είναι ένας ύμνος στη δύναμη της αγάπης. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκε ποτέ και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Η αγάπη προς τον άλλον, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι εκείνη που γκρεμίζει τα τείχη του διαφορετικού. Το έργο παρουσιάζεται από το Εργαστήρι Τέχνης Θεάτρου σε Σκηνοθεσία- Διασκευή- Αφήγηση Καίτης Κριτσωτάκη με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Αποστόλου, την Φρατζέσκα Πολλάτου, την Γιολέν Μαρμαρά και τον Μιχάλη Πρίφτη.

Σάββατο 12 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου με τον Θοδωρή Προκοπίου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη. Στην παράσταση παρακολουθούμε τα βήματα του θρυλικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά- Χατζημιχαήλ (1870-1934) από την εφηβεία και το πρώτο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του. Ακολουθώντας το όνειρό του για τη «ζωγραφιά» θα φτάσει μέχρι το Βόλο και το Πήλιο για να πολεμήσει για την πατρίδα και τα οράματά του. Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με το Στρατή Ελευθεριάδη θα φέρει την πρώτη αναγνώριση, όμως η ουσιαστική δικαίωση θα έρθει από το ίδιο του το έργο. Μαζί με την αφήγηση της ζωής του Θεόφιλου μπροστά στα μάτια των θεατών εκτυλίσσεται η ιστορία της Ελλάδας και της Επανάστασης του 1821, λόγω της αγάπης του ζωγράφου για τους ήρωές της που έδωσαν έναν παράλογο αγώνα, καθώς και ιστορικά γεγονότα που ο ίδιος έζησε, όπως η ήττα του 1897, η Καταστροφή της Σμύρνης, ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας και Γαλλίας και η απογοήτευσή του από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φερραίος, ο Παύλος Μελάς και άλλοι, λαμβάνουν άλλη διάσταση στον καμβά του Θεόφιλου.

«Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις».

Ώρα ενάρξεως παραστάσεων 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Καλή αντάμωση!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου

πηγη:  epirusgate.gr